18. februar 2021
Anerkendelse for indsats med lommepengejob
Det var en glad og stolt Maria Andersen, der modtog beskeden om, at Brøndby Boligselskab var indstillet til prisen som Årets Virksomhed i Brøndby Kommune for sin indsats med at skabe lommepengejob til unge.
Maria Andersen bestyrer de to caféer, Café Perlen og Café Nordlys, der er omdrejningspunktet for boligselskabets lommepengejob. Café Perlen i Brøndby Strand har haft unge i lommepengejob siden 2013, mens Café Nordlys kom med på ordningen sidste år.
Et lommepengejob går ud på at introducere unge mellem 13 og 16 år til arbejdsmarkedet. De får et fritidsjob, hvor de skal komme et par gange om ugen. For at få jobbet skal de skrive en ansøgning og til jobsamtale, så det minder så meget som muligt om et almindeligt ansættelsesforløb. Kommunens lommepengejob-koordinator hjælper de unge med kontakt til arbejdsgiver, ansøgning og de andre formelle ting.
Det kræver tid
Ordningen har ført mange unge gennem især Café Perlen, hvor Maria og det øvrige personale har stået klar til at tage imod. For det er ikke bare billig arbejdskraft i form at hjælp til opvask, afrydning og andre opgaver. Det kræver en indsats, og så er de unge i øvrigt meget forskellige.
- Nogle unge har haft det svært, og så har vi brugt meget krudt på at finde ud af, hvad der trykker dem. Vi har brugt tid på at lytte til dem. Det er ekstremt tidskrævende, fortæller Maria.
Andre gange handler det om at lære de unge at ringe, hvis de kommer for sent eller fortælle, hvordan en støvsuger fungerer.
Indimellem har det dog også været nødvendigt at afbryde samarbejdet, fordi det ikke fungerede. Men det er de færreste tilfælde.
Mange lommepengejobbere er fortsat som ungarbejdere i caféerne og i andre job og uddannelse. Gevinsten for Maria og hendes medarbejdere er blandt andet at følge de unge på deres videre vej og vide, at de klarer sig godt.
Forberedelse til arbejdsliv
En af dem, der ved, hvordan Café Perlen tager imod de unge, er 20-årige Basel Atrach, der blev ungarbejder i caféen, da han var 14 år.
- Det har betyder rigtigt meget. Det har været med til, at jeg er, hvor jeg er i dag. Det har forberedt mig på det rigtige arbejdsliv og det ansvar, som man får. Det har også lært mig, hvad en god arbejdsplads er, fortæller han.
Han siger selv, at han var lidt af en rod, dengang han var 14 år. Der var også opgaver, han ikke var så begejstret for – fx rengøring af toiletterne. Men personalet fik stille og roligt forklaret ham, hvordan det foregik, og at det kunne man sagtens gøre.
Basel arbejdede i Café Perlen, indtil han fyldte 18 år. I dag er han chauffør i Region Sjælland, hvor han transporterer blandt andet værnemidler og corona-prøver. Indimellem kigger han forbi Café Perlen, hilser på og giver en hånd med – fx hvis noget skal bæres i kælderen.
- Det er en måde at vise min taknemmelighed for, hvor gode de har været mod mig, siger han.
Tæt samarbejde med kommunen
Indsatsen omkring lommepengejob sker i samarbejde med Brøndby Kommunes lommepengejob-koordinator Henriette Almskou, der følger de unge tæt.
- Det giver en enorm tryghed at have et langt og godt samarbejde, og Maria og jeg er ofte i kontakt med hinanden for at sikre, at forløbene bliver så udbytterige som muligt. Både Maria og de øvrige ansatte tager deres ansvar som rollemodeller for de unge super seriøst, og det er tydeligt at mærke, at det også er noget, der giver dem noget, siger hun og tilføjer, at der er nye lommepengejob i støbeskeen i andre dele af boligselskabet.
Indsatsen omkring lommepengejob begyndte som en del af den boligsociale helhedsplan i Brøndby Strand. I 2020 tog Brøndby Kommune og to af boligselskaberne ansvaret for indsatsen med en partnerskabsaftale, der har til formål at sikre finansieringen og oprettelsen af lommepengejob.
En naturlig del af opgaven
Brøndby Boligselskab er det ene af de to boligselskaber, der har indgået aftale med kommunen. Ifølge VIVE, der måler på effekterne af boligsociale indsatser, har unge, der har deltaget i en fritidsjob-indsats, tre gange så stor en chance for at finde et fritidsjob bagefter.
- Gennem lommepengejob kan de unge lære lidt om arbejdsmarkedet og tjene lidt penge. Måske kan de få mod på det, de laver, og måske kan de få mod på en erhvervsuddannelse, for vi har brug for unge, der tager sådan en. Brøndby Boligselskab ser indsatsen som en naturlig del af vores opgave. Anerkendelsen vækker glæde – især i caféerne, hvor de har gjort en imponerende indsats med at tage imod de unge, siger Michael Buch-Barnes, der er formand for organisationsbestyrelsen i Brøndby Boligselskab.
Titlen som årets virksomhed i Brøndby Kommune blev det ikke til i år, men det gode samarbejde fortsætter. Maria og resten af personalet i caféerne er glade for arbejdet med de unge.
- Jeg er super stolt. Vi hjælper jo bare, når vi kan hjælpe, og kan vi få flere succeshistorier, er det da bare det, vi skal have, siger hun.